
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ : ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ENISA
Με απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της Ρώμης το Δεκέμβριο του 2003, συστάθηκε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA – European Network and Information Security Agency), και αποφασίστηκε η έδρα του Οργανισμού να είναι στην Ελλάδα.
Εν συνεχεία, το Φεβρουάριο του 2004, η Ελληνική Κυβέρνηση όρισε ως πόλη-έδρα του ENISA το Ηράκλειο Κρήτης.
Η ίδρυση του ENISA ήταν επιθυμία του τότε Φιλανδού Επιτρόπου, κ. Erkki Liikanen. Ο κ. Liikanen είχε επισκεφθεί το Ηράκλειο και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), όπου ενημερώθηκε για το έργο που παράγεται στην Κρήτη από τα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα από τον τότε πρόεδρο του ΙΤΕ, αείμνηστο Στέλιο Ορφανουδάκη, και τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ, κ. Κωνσταντίνο Στεφανίδη.
Οι Ορφανουδάκης και Στεφανίδης είχαν συνεισφέρει σημαντικά στην τεχνική προετοιμασία του φακέλου ίδρυσης του Οργανισμού και διεκδίκησης της έδρας, που παρουσίασε ο προεδρεύον στο Συμβούλιο Επικοινωνιών, κ. Μανώλης Στρατάκης.
Ο κ. Liikanen είχε δηλώσει ότι δεν τίθεται θέμα απόστασης για έναν Ευρωπαϊκό Οργανισμό, που μάλιστα προάγει τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και την ασφάλειά τους. Στο Συμβούλιο, μαζί με το πρόσφορο επιστημονικό και ερευνητικό περιβάλλον, τονίστηκε και η ιστορική, πολιτιστική και πολυπολιτισμική παράδοση και προσφορά της Κρήτης και οι αγώνες της για την Ευρώπη.Ο Έλληνας πρωθυπουργός, κ. Κ. Καραμανλής, ήλθε στο Ηράκλειο για την επίσημη τελετή υπογραφής της Σύμβασης Έδρας του ENISA.
Από την 1η του Σεπτέμβρη του 2005, ο ENISA εγκαταστάθηκε επίσημα στο Ηράκλειο σε κτίρια που παραχώρησε το ΙΤΕ, έως την οικοδόμηση των κτιρίων του σε γειτονικό οικόπεδο που έχει αγοραστεί με χρήματα του ελληνικού δημοσίου.
Ιδρύθηκε Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας και έχει επιλεγεί οικόπεδο για την οικοδόμηση ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού συγκροτήματος.
Ιδρύθηκε πριν από δυο χρόνια ο «Σύλλογος Φίλων του ENISA» με έδρα το Ηράκλειο και με στόχο να στηρίξει και να υποβοηθήσει την παρουσία, την ανάπτυξη και τη λειτουργία του Οργανισμού στο Ηράκλειο Κρήτης. Μοναδική και πρωτοφανής περίπτωση. Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ENISA, κ. Αndrea Pirrotti, ευχαρίστησε δημόσια το Σύλλογο για την βοήθειά του.
Κι ενώ ο ENISA έτυχε τέτοιας μοναδικής υποδοχής για τα ευρωπαϊκά δεδομένα από την τοπική κοινωνία και την επιστημονική και ερευνητική κοινότητα, και ενώ η ίδια η Επίτροπος σε θέματα της Κοινωνίας της Πληροφορίας και Μέσων Ενημέρωσης, κα. Viviane Reding, διαβεβαίωσε ότι είναι ευχαριστημένη από το έργο του ENISA, μαθαίνουμε ότι η γραφειοκρατία που την πλαισιώνει μεθοδεύει την αρπαγή του ENISA, από το Ηράκλειο, μέσω της δημιουργίας ενός νέου Οργανισμού για τις Τηλεπικοινωνίες, με έδρα σε άλλο Ευρωπαϊκό κράτος, ο οποίος θα αναλάβει τις αρμοδιότητες του ENISA, αντί ο ήδη υπάρχον οργανισμός να αναλάβει τις νέες αρμοδιότητες.
Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει παρόμοιο γεγονός στην ιστορία της Ένωσης, σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του European Union Agency for Fundamental Rights, που διαδέχθηκε το Monitoring Centre on Racism and Xenophobia, με έδρα τη Βιέννη της Αυστρίας, με τη κατοχύρωση όμως της παραμονής του νέου οργανισμού στην ίδια έδρα.
Η πρόταση της κας. Reding εγκρίθηκε δυστυχώς ομόφωνα από την Επιτροπή!!! Λέγεται ότι άλλα συζήτησε με τον κ. Καραμανλή και άλλα είπε στην Επιτροπή.Ο νέος υπουργός κ. Χατζηδάκης έχει διατυπώσει εγγράφως ότι δεν είναι ενάντια στη δημιουργία ενός νέου οργανισμού, αλλά στην περίπτωση δημιουργίας του η έδρα θα είναι στην Ελλάδα.
Η προτεινόμενη απομάκρυνση του ENISA από την Κρήτη προφανώς εξυπηρετεί ισχυρά συμφέροντα, και δε διστάζει να θυσιάσει το έργο που έχει ήδη παραχθεί και την τεχνογνωσία που έχει ήδη αποκτηθεί από τον ENISA στον τομέα της ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών. Επίσης, δεν διστάζει να προβεί σε κατασπατάληση δημοσίων πόρων, αγνοώντας τις επενδύσεις της Ελλάδας για την υποστήριξη της λειτουργίας του ENISA, και να παραβιάσει την Ευρωπαϊκή πολιτική για αποκέντρωση και περιφερειακή ανάπτυξη. Σημαίνει, de facto, ότι Ευρωπαϊκές περιοχές της περιφέρειας, όπως η Κρήτη σήμερα, και ίσως κάποιες άλλες περιοχές αύριο, στερούνται ίσων ευκαιριών για να συμβάλλουν στο όραμα για ισόρροπη ανάπτυξη σε μια ενωμένη Ευρώπη.
Ο «Σύλλογος Φίλων του ENISA», τη δημιουργία του οποίου είχα εισηγηθεί πριν από δυο χρόνια στον πρόεδρο του Συλλόγου “Οι Φίλοι του Πανεπιστημίου Κρήτης”, συνταξιούχο καθηγητή κ. Μ. Καραταράκη, αντέδρασε και αντιδρά, δημιουργώντας το διαδικτυακό τόπο www.friendsofenisa.eu όπου δημοσιεύεται ψήφισμα σε 7 επίσημες γλώσσες της Ένωσης, ενώ θα ακολουθήσει η μετάφραση του και σε άλλες γλώσσες. Το ψήφισμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και ζητά την επ’ αόριστο ανανέωση της εντολής λειτουργίας του ENISA στη σημερινή του έδρα. Όλοι όσοι πιστεύουν ότι το θέμα αυτό είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης, καλούνται να υπογράψουν το ψήφισμα αυτό και να το προωθήσουν.
Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Γενικό Διευθυντή του Τομέα Για την Κοινωνίας της Πληροφορίας και Μέσων Ενημέρωσης, κ. Fabio Colasanti, και τον Πρόεδρο του ΔΣ του ΕΝΙSΑ, κ. Reinhard Porsch, στο Ηράκλειο στις 18 Ιανουαρίου 2008, το ΔΣ του Συλλόγου μας και οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων εκφράσαμε την έντονη αντίδρασή μας και την απόφασή μας να αντισταθούμε.
Εχουμε ανάγκη και τη δική σας βοήθεια για να πετύχουμε.
Ηρακλής Γαλανάκης – Δημοσιογράφος
Σύλλογος Φίλων του ENISA
Filed under: Economy, Education, Government, Greece, International Relations, Politics | Tagged: Athens News Agency, ENISA, European Network and Information Security Agency, European Union Agency for Fundamental Rights, Αndrea Pirrotti, Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την, Ελλάδα, Ηράκλειο Κρήτης, ΙΤΕ, Κ. Καραμανλής, Κωνσταντίνο Στεφανίδη, Μανώλη Στρατάκη, Στέλιο Ορφανουδάκη, Liikanen, Reding |