• Photos from Greece

    Events of Press Office

    Click to go to Events of Press Offce siteΟ δάσκαλος Παπαλουκάς στα στοργικά χέρια ενός μαθητή του

(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 30/11/2007 )   Στην Αθήνα, στην πόλη που τόσο αγάπησε, «επιστρέφει» σε λίγες μέρες ο Σπύρος Παπαλουκάς. Η ανεκτίμητης αξίας συλλογή των 213 ζωγραφικών έργων του ανήκει πλέον στο κοινωφελές Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη. Από τις 8 Δεκεμβρίου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να τη χαρεί στο πανέμορφα ανακαινισμένο διατηρητέο κτίριο του Ιδρύματος στο κέντρο της Αθήνας (Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1). Στις 5 Δεκεμβρίου την έκθεση και το Ιδρυμα θα εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.  Η κόρη του Παπαλουκά, Μίνα, που πέθανε το περασμένο καλοκαίρι, αναίρεσε προηγούμενη απόφασή της, με την οποία δώριζε τα έργα του πατέρα της στον Δήμο Αθηναίων. Και επέλεξε, τελικά, τον μαθητή του, Βασίλη Θεοχαράκη. Κι έτσι, το σύνολο των έργων, που είχε στην κυριότητά της και καλύπτουν όλο το εύρος της δημιουργικής εποχής του σπουδαίου ζωγράφου (από το 1915 έως το 1956), θα εκτεθούν στο Ιδρυμα Θεοχαράκη έως τις 20 Απριλίου. Μαζί θα εκτεθούν και όσα έργα έχει αποκτήσει ο ίδιος ο Θεοχαράκης τα τελευταία 30 χρόνια.Συνολικά η έκθεση παρουσιάζει 260 έργα, πίνακες ζωγραφικής, σχέδια και εικόνες. Και αναπτύσσεται χρονολογικά σε τρεις διαφορετικούς ορόφους. Η αρχή της είναι στον 4ο όροφο, όπου παρουσιάζονται τα βιογραφικά στοιχεία του ζωγράφου, οι αυτοπροσωπογραφίες του, τα πορτρέτα, πρώιμα και χαμένα έργα και η σειρά της Αίγινας. Ο 3ος όροφος είναι αφιερωμένος στο Αγιον Ορος, ενώ σε μια υποενότητα παρουσιάζονται οι σπουδές από το σχέδιο στο χρώμα. Τέλος, στον 2ο όροφο θα δει κανείς τα έργα από τις σειρές Μυτιλήνη, Σαλαμίνα, Πάρος-Αντίπαρος, Υδρα και όψιμα έργα της περιόδου 1935-56. Την έκθεση συνοδεύει πολυσέλιδος κατάλογος με το σύνολο των έργων του Παπαλουκά και κείμενα των Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα, Ευθυμίας Γεωργιάδου-Κούντουρα και Τάκη Μαυρωτά, ο οποίος και επιμελήθηκε την έκδοση. Η έκθεση σχεδιάζεται να μεταφερθεί σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.Μαθητής του Ιακωβίδη και του Ροϊλού, ο Παπαλουκάς (1892-1957) είναι μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες της ελληνικής τέχνης του 20ού αιώνα. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών και συνέχισε στο Παρίσι. Ελαβε μέρος στη Μικρασιατική Εκστρατεία ως πολεμικός ζωγράφος. Δυστυχώς, όμως, τα έργα εκείνης της εποχής, 500 τον αριθμό, κάηκαν στο τρένο που τα μετέφερε στη Σμύρνη τις μέρες της καταστροφής. Με τον Στρατή Δούκα έμεινε στο Αγ. Ορος (1923-24), φιλοτεχνώντας μία από τις αντιπροσωπευτικότερες ενότητες της δουλειάς του.

Το 1927 τού ανατίθεται η αγιογράφηση της Μητρόπολης της Αμφισσας και τον επόμενο χρόνο ο Αγγελος Σικελιανός τον προσκαλεί να συμμετάσχει στην προετοιμασία των Δελφικών Εορτών μαζί με τον Δημήτρη Πικιώνη. Το 1956 εκλέγεται καθηγητής στην ΑΣΚΤ κι ένα χρόνο αργότερα πεθαίνει σε ηλικία 65 ετών.Την έκθεση πλαισιώνουν εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά σχολικής ηλικίας από την εικαστικό Κατερίνα Ζαχαροπούλου και ένας κύκλος μαθημάτων για τη σύγχρονη τέχνη από την ιστορικό τέχνης Αννα Χατζηνάσιου (πληροφορίες στο τηλ.: 210- 3611206).Ομως, το νέο πολιτιστικό κέντρο της πόλης δεν αγαπά μόνο τη ζωγραφική, αλλά και τη μουσική. Στο εξαιρετικής αισθητικής και ακουστικής αμφιθέατρό του (175 θέσεων) θα φιλοξενούνται συναυλίες μουσικής δωματίου. Στις 13-14 Δεκεμβρίου το Brussels Piano Trio με τον Θάνο Αδαμόπουλο στο βιολί θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στον ζωγράφο Παπαλουκά και ιδιαίτερα στα χρόνια της παραμονής του στο Παρίσι (1917-21). Θ’ ακολουθήσει τον Ιανουάριο το ρεσιτάλ πιάνου και φωνής με τη Σόνια Θεοδωρίδου και τον Γιάννη Βακαρέλη (10, 11/1).

Στο Ιδρυμα θα λειτουργεί και καφέ-εστιατόριο, αλλά και πωλητήριο με μικρά έργα τέχνης. Η αποκατάσταση του κελύφους του διατηρητέου κτιρίου έγινε από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Αγιοστρατίτη, ενώ το γραφείο Π. Τζώνος-Γ. Χόιπελ διαμόρφωσε τα 1.250 τ.μ. του εσωτερικού, την επίπλωση και τον εξοπλισμό. Ας το καλωσορίσουμε, λοιπόν, στην πόλη.
                    
ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΠΑΡΚΑ     ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 30/11/2007  


Φωτογραφίες:

 Ο Σπύρος Παπαλουκάς, νεαρός φοιτητής στη Σχολή Καλών Τεχνών

Ταρσανάς Μονής Παντοκράτορος στο Αγιον Ορος, έργο του 1935

 Καφενείο στη Μυτιλήνη, έργο του 1929

Advertisement