Οι φετινές εκδηλώσεις της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών 2010» πραγματοποιήθηκαν στη Βαρσοβία από τις 20 έως τις 27 Σεπτεμβρίου.
Το Γραφείο Τύπου, για μία ακόμη χρονιά, συμμετείχε στη διοργάνωση των εκδηλώσεων προβολής των ευρωπαϊκών γλωσσών, εκδηλώσεις που στοχεύουν στην ενημέρωση του πολωνικού κοινού για τον γλωσσικό και πολιτιστικό πλούτο των χωρών της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών θεσπίστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2001.
Διοργανωτές των εκδηλώσεων ήταν δεκατρείς χώρες, μέλη του EUNIC Cluster Βαρσοβίας (European Union National Institutes for Culture): Ελλάδα (Γραφείο Τύπου Ελληνικής Πρεσβείας), Εσθονία (Πρεσβεία Εσθονίας), Ιρλανδία (Πρεσβεία Ιρλανδίας), Μεγ. Βρετανία (British Council), Βέλγιο (Πρεσβεία Βελγίου), Δανία (Πολιτιστικό Ινστιτούτο Δανίας), Γερμανία (Goethe-Institut), Πορτογαλία (Ινστιτούτο Camoes), Γαλλία (Γαλλικό Ινστιτούτο), Ιταλία (Ιταλικό Ινστιτούτο), Αυστρία (Αυστριακό Ινστιτούτο), Ρουμανία (Ρουμανικό Ινστιτούτο), Ρωσία (Ρωσικό Κέντρο Επιστήμης και Πολιτισμού).
Στη διοργάνωση συμμετείχαν, επίσης, το EUNIC Cluster Βαρσοβίας, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Πολωνία, το πολωνικό Ίδρυμα για την Ανάπτυξη του Εκπαιδευτικού Συστήματος, το Πανεπιστήμιο Βαρσοβίας, το Εκπαιδευτικό Τμήμα του Δήμου Βαρσοβίας, το Κρατικό Εθνογραφικό Μουσείο στη Βαρσοβία, η Δημόσια Βιβλιοθήκη της συνοικίας Praga (Δήμος Βαρσοβίας), το πολωνικό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Εκπαίδευσης, η πολωνική Κρατική Επιτροπή για την Πιστοποίηση της Επάρκειας της Πολωνικής ως Ξένης Γλώσσας. Οι εκδηλώσεις τελούσαν υπό την αιγίδα του πολωνικού Υπουργείου Εθνικής Παιδείας, του πολωνικού Υπουργείου Επιστήμης και Ανώτερης Εκπαίδευσης, της Δημάρχου Βαρσοβίας και της Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Βαρσοβίας.
Η απήχηση των εκδηλώσεων τις προηγούμενες χρονιές οδήγησε τους διοργανωτές στην απόφαση για την φετινή διοργάνωση πολυήμερων εκδηλώσεων, με ποικίλο περιεχόμενο.
Το πλήρες πρόγραμμα, που περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, ημερίδα, μαθήματα γλωσσών, σεμινάρια, φεστιβάλ ταινιών, street game, κ.ά., μπορεί να αναζητηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα των εκδηλώσεων www.edj.waw.pl
Η ελληνική συμμετοχή στις εκδηλώσεις, η οποία περιελάμβανε μεταξύ άλλων φεστιβάλ ταινιών, μάθημα ελληνικής γλώσσας, σεμινάριο για το ζεϊμπέκικο, ελληνικό περίπτερο κ.ά., διοργανώθηκε από τη Γραμματέα Επικοινωνίας, Μαρία Μονδέλου.
Αναλυτικότερα, η ελληνική συμμετοχή είχε ως εξής:
Στην επίσημη τελετή της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών» στις 27 Σεπτεμβρίου, στην οποία συμμετείχαν πρέσβεις, διευθυντές μορφωτικών ινστιτούτων, ο διευθυντής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Πολωνία, Rafal Rudnicki, εκπρόσωποι των πολωνικών Αρχών και Ιδρυμάτων, η Γραμματέας Επικοινωνίας Μαρία Μονδέλου απηύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό – καλωσόρισμα στην ελληνική γλώσσα των μαθητών που παρευρίσκονταν στην εκδήλωση.
Στη δεξίωση που παρέθεσε η πρύτανης του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας Katarzyna Chalasinska-Macukow, προς τιμήν των διοργανωτών, και έλαβε χώρα στο πανεπιστημιακό μέγαρο Kazimierzowski μετά την έναρξη των εκδηλώσεων, παρευρέθησαν η Μ. Μονδέλου και ο Γραμματέας Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, Παντελής Γιαννούλης, ο οποίος παρέστη και στην τελετή εγκαινίων και επισκέφτηκε το ελληνικό περίπτερο.
Ελληνικό περίπτερο, όπου διανεμήθηκε τουριστικό υλικό (χάρτες, φυλλάδια, λευκώματα, DVD, που έχουν χορηγηθεί στο Γραφείο Τύπου από τον ΕΟΤ και την Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής Ρεθύμνης) και δόθηκαν πληροφορίες για τις δυνατότητες εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στην Πολωνία, λειτούργησε από τις 9.00 π.μ. έως τις 15.00 μ.μ. στις 27 Σεπτεμβρίου, στον προαύλιο χώρο της Παλαιάς Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας, ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης. Την ευθύνη της διοργάνωσης και της λειτουργίας του περιπτέρου, το οποίο επισκέφτηκε πλήθος φοιτητών, μαθητών και άλλων Πολωνών, είχε η Μαρία Μονδέλου με τη συνδρομή δύο φοιτητριών του Ινστιτούτου Διεπιστημονικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας (Έδρα Ελληνικών Σπουδών).
Μάθημα ελληνικής γλώσσας πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ξένων Γλωσσών στις 27 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο μαθημάτων εκμάθησης (demo lessons) των γλωσσών και του πολιτισμού των συμμετεχόντων ευρωπαϊκών χωρών. Η διοργάνωση του μαθήματος έγινε σε συνεργασία με τους καθηγητές του Ινστιτούτου Διεπιστημονικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας (Έδρα Ελληνικών Σπουδών), Malgorzata Borowska και Przemek Kordos. Η παράδοση του μαθήματος έγινε από τον διδάσκοντα ελληνική γλώσσα στο Ινστιτούτο Διεπιστημονικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας, Βλάση Μοντεμάρκο, και δύο φοιτήτριες και το παρακολούθησαν μαθητές πολωνικών σχολείων μέσης εκπαίδευσης, οι οποίοι επέλεξαν την ελληνική γλώσσα από το σύνολο των ανωτέρω σεμιναρίων.
Σεμινάριο (workshop) για το ζεϊμπέκικο πραγματοποιήθηκε στην προαναφερθείσα Σχολή Ξένων Γλωσσών στις 27 Σεπτεμβρίου, από την διδάσκουσα ελληνική γλώσσα στην Σχολή Ανατολικών Γλωσσών (Κέντρο Ανατολικών Σπουδών) του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας, Elzbieta Sroka-Swirska. Το σεμινάριο, που περιελάμβανε και οπτικοακουστικό υλικό, παρακολούθησαν μαθητές μέσης εκπαίδευσης πολωνικών σχολείων, φοιτητές και άλλοι ενδιαφερόμενοι.
Στο φεστιβάλ ταινιών που διοργανώθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στο Ρωσικό Πολιτιστικό Ινστιτούτο (20-23 Σεπτεμβρίου) και στον κινηματογράφο (Etnokino) του Εθνογραφικού Μουσείου Βαρσοβίας (24 και 26 Σεπτεμβρίου), έγιναν προβολές ελληνικών ταινιών (με αγγλικούς υπότιτλους):
«Ιφιγένεια» του Μιχάλη Κακογιάννη (1977) (Ρωσικό Πολιτιστικό Ινστιτούτο, 21 Σεπτεμβρίου)
Ειδικό αφιέρωμα σε ελληνικές ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους (Εθνογραφικό Μουσείο, 24 Σεπτεμβρίου):
«Πολίτικη Κουζίνα» του Τάσου Μπουλμέτη (2003)
“Masterpiece Part 1” του Στέφανου Μονδέλου (2007) (βραβείο 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ «Ντοκυμαντέρ και Αναπηρία» της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Αθήνα 2007)
“My reality with no sound” της Μαρίας Σβορώνου (2008)
“The weakness within” της Μαρίας Σβορώνου (2009).
Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που πραγματοποίησε ειδικό κινηματογραφικό αφιέρωμα, με περισσότερες από μία ταινίες. Για τη διοργάνωση των παραπάνω προβολών η Μαρία Μονδέλου συνεργάστηκε με το Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», τους παραγωγούς και τους σκηνοθέτες των ταινιών, και παρέστη στις προβολές.
Προβολή ταινιών για τον ελληνικό πολιτισμό και τουρισμό (π.χ. DVD για το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, για το Ρέθυμνο, για τα νησιά του Ιονίου, για την Ελλάδα συνολικά (DVD του ΕΟΤ)) στο εντευκτήριο του Εθνογραφικού Μουσείου κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ ταινιών (24 και 26 Σεπτεμβρίου)
Υλικό του Γραφείου Τύπου (βιβλία, λευκώματα, DVD και τουριστικό υλικό που έχει παραχωρήσει στο Γραφείο η Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής Ρεθύμνης) δωρήθηκε σε μαθητές και φοιτητές που παρακολούθησαν το μάθημα ελληνικής γλώσσας και το σεμινάριο για το ζεϊμπέκικο.
Χορηγός των εκδηλώσεων ήταν η αντιπροσωπεία στην Πολωνία της ελληνικής εταιρείας “Chipita”, ύστερα από συνεργασία με τον ελληνικής καταγωγής εκπρόσωπο της εταιρείας, Νικόλαο Smirnoff.
Η πραγματοποίηση πολλών παράλληλων εκδηλώσεων, τόσο στη διάρκεια της εβδομάδας (20-27 Σεπτεμβρίου), όσο και κατά την ημέρα εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών στη Βαρσοβία (27 Σεπτεμβρίου), όπως η ημερίδα με θέμα «Οι Γλώσσες μάς ενώνουν», οι ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, οι παραστάσεις επί σκηνής μουσικών και χορευτικών συγκροτημάτων, τα παιχνίδια δρόμου, οι on-line διαγωνισμοί, η προβολή των εκδηλώσεων μέσω ειδικής ιστοσελίδας, καθώς και από τους σημαντικούς φορείς που μετείχαν στη διοργάνωση, είχε ως αποτέλεσμα την προσέλευση πλήθους μαθητών, φοιτητών και άλλων επισκεπτών και συνέβαλε στην επιτυχία των φετινών εκδηλώσεων, δίνοντας στο κοινό, σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, την ευκαιρία για επαφή με την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό.
Filed under: Art, Book, Cinema, culture, Education, European Union, Greece, Greeks Abroad, history, International Relations, Literature, Music, Nature, News in Greek, Photo, Poland, tourism | Tagged: 20, 2007, 2010, 27, Acropolis, Ambassadors, Attache, audio-visual, Austria, Award, books, Borowska, Boulmetis, Britain, British, Cacoyannis, Camoes, Centre, Chalasinska, Chipita, Cluster, Commission, Communication, Conference, contact, Council, countries, cultural, culture, Current Affairs, Dance, Day, demo-lesson, demo-lessons, director, directors, DVD, Elzbieta, Embassy, Ethnografical, Etnokino, EUNIC, Europe, European, events, festival, Film, films, for, foreign, France, game, General, Germany, Goethe-Institut, Greece, Greek, greeting, groups, Ifigenia, in, inauguration, Information, Institute, Institutes, Integrate, Interdisciplinary, Istituto, Italy, πρόγραμμα, πρέσβεις, προσέλευση, προβολές, προβολή, παράλληλες, παραστάσεις, παραγωγοί, παιχνίδια, περίπτερο, περιεχόμενο, πλήθος, πλούτος, πολυήμερες, πολωνικό, πολωνικά, πολωνικές, πολιτιστικό, πολιτιστικός, πολιτισμός, στην, συγκροτήματα, σχολεία, σεμινάρια, σκηνοθέτες, ταινίες, τελετή, της, το, τουριστικό, υλικό, φυλλάδια, φεστιβάλ, φετινές, φορείς, φοιτήτριες, φοιτητές, χώρα, χώρες, χάρτες, χαιρετισμός, χορευτικά, χορηγός, ψυχαγωγικές, Έδρα, Ίδρυμα, Αυστρία, Αθήνα, Ακρόπολης, Αντιπροσωπεία, Ανατολικών, Βρετανία, Βέλγιο, Βαρσοβία, Βαρσοβίας, Βλάσης, Γραφείο, Γραφείου, Γραμματέας, Γραμματεία, Γαλλία, Γερμανία, Γενική, Γιαννούλης, Γλωσσών, Γλώσσας, Δανία, Διεπιστημονικών, Διεθνές, Επιτροπή, Επιτροπής, Επικοινωνίας, Εσθονία, Ευρωπαϊκών, Ευρωπαϊκής, Ευρώπη, Ευρώπης, ΕΟΤ, Εθνικής, Εθνογραφικό, Ελλάδα, Ελληνικό, Ελληνικός, Ελληνικών, Ελληνική, Ελληνικής, Ενημέρωσης, Ημερίδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Ιφιγένεια, Ινστιτούτα, Ινστιτούτο, Κέντρο, Κακογιάννης, Μπουλμέτης, Μήκους, Μαρία, Μαθήματα, Μιχάλης, Μικρού, Μουσείο, Μοντεμάρκος, Μονδέλος, Μονδέλου, Ντολυμαντέρ, Νομαρχιακή, Ξένων, Οι, Πρύτανης, Πρεσβείας, Προβολής, Παιδείας, Παλαιά, Παντελής, Πανεπιστήμιο, Πορτογαλία, Πολωνία, Πολίτικη, Ρωσία, Ρωσικό, Ρέθυμνο, Ρεθύμνης, Ρουμανία, Σπουδών, Στέφανος, Συμβούλιο, Συμμετοχή, Σχολή, Σβορώνου, Σεπτεμβρίου, Σεμινάριο, Τύπου, Τάσος, Ταινιών, Τουριστικής, Υπουργείο, απήχηση, αρχές, αφιέρωμα, αναπηρία, βιβλιοθήκη, για, γλωσσικός, γλώσσα, γλώσσες, δρόμου, δήμαρχος, δεξίωση, διευθυντές, διοργάνωση, διοργανωτές, επαφή, επισκέπτες, ευρωπαϊκές, ευρωπαϊκή, εβδομάδα, ειδικό, εκπαίδευσης, εκδηλώσεις, εκμάθηση, ελληνικές, ενώνουν, ενημέρωση, εορτασμός, ζεϊμπέκικο, ημέρα, ιστοσελίδα, ιδρύματα, και, κινηματογράφος, κινηματογραφικό, κουζίνα, κοινό, λευκώματα, λειτουργία, μάθημα, μέσης, μέλη, μας, μαθητές, μεγάλου, μορφωτικά, μουσικά, νέο, νησιά, οπτικοακουστικό, Katarzyna, Kazimierzowski, Kordos, language, Languages, library, Macukow, Malgorzata, maps, Maria, masterpiece, material, Michael, Mondelos, Mondelou, Museum, Music, My, national, New, News in Greek, no, of, Office, old, on, On-Line, Organisation, organisers, Organization, Part I, Participation, Poland, Poles, Polish, Portugal, Press, Programme, promotion, Przemek, public, Rafał, Reality, reception, rector, Representation, Rethymnon, RONIK, Rudnicki, Russia, Russian, School, schools, Secretariat, September, site, Sound, Spice, sponsor, Sroka, stage, stand, Stefanos, street, Students, studies, Svoronou, Swirska, Tasos, The, Touch, tourism, touristic, Union, University, Warsaw, with, Workshop, workshops, Zeimbekiko |