Η εφημερίδα Rzeczpospolita δημοσίευσε στην έκδοση του Σαββατοκύριακου (22-23/1/2011) συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, η οποία παραχωρήθηκε στη δημοσιογράφο Katarzyna Zuchowicz κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του υπουργού στη Βαρσοβία στις 19 Ιανουαρίου και διευθετήθηκε κατόπιν ενεργειών του Γραφείου Τύπου.
Πληρέστερη μορφή της συνέντευξης έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας (http://www.rp.pl/artykul/598043.html).
Με τίτλο «Οι Έλληνες έχουν δικαίωμα να διαμαρτύρονται» και υπότιτλο «Συνομιλία / “Αποφύγαμε το χείριστο, δηλαδή την πτώχευση»” διαβεβαιώνει ο επικεφαλής του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας», η δημοσιογράφος αναφέρει εισαγωγικά τα εξής:
«Νέες διαδηλώσεις κατά των κυβερνητικών σχεδίων εξοικονόμησης συγκλονίζουν την Ελλάδα. Τις τελευταίες ημέρες απεργούσαν γιατροί, φαρμακοποιοί, δικηγόροι, υπάλληλοι των σιδηροδρόμων, οδηγοί λεωφορείων στην Αθήνα, υπάλληλοι αρμόδιοι για την καθαριότητα του δήμου στη Θεσσαλονίκη. Την Πέμπτη στους δρόμους ξεχύθηκαν μερικές χιλιάδες άτομα. Στις αρχές Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί απεργία στον δημόσιο τομέα».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέχρι πρότινος η Ελλάδα φαινόταν σαν είναι στο χείλος της χρεωκοπίας. Ορισμένοι άφηναν να εννοηθεί ότι προκειμένου να σωθεί, θα πρέπει να πουλήσει τα νησιά της ή ακόμη και την Ακρόπολη. Πως παρουσιάζεται η κατάσταση σήμερα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η Ελλάδα έπρεπε να αντιμετωπίσει μια μεγάλη οικονομική πρόκληση. Και εξακολουθεί να την αντιμετωπίζει, δεν υπάρχει γι` αυτό καμία αμφιβολία. Η παρούσα κυβέρνηση, η οποία ανέλαβε την ευθύνη της χώρας πριν από 13 μήνες, από την αρχή ασχολήθηκε πολύ έντονα με την αναδιάρθρωση της οικονομίας. Και αμέσως προέβη σε οδυνηρές, αν και απαραίτητες ενέργειες. Μείωσε τους μισθούς, μεταρρύθμισε το σύστημα της κρατικής διοίκησης. Μείωσε τον αριθμό των περιφερειών από 50 σε 13. Μέχρι πρότινος είχαμε περισσότερους από 2.000 δήμους. Τώρα έχουμε 350. Χάρη σε αυτό ήμασταν σε θέση να περιορίσουμε τη γραφειοκρατία και κατά συνέπεια τις δαπάνες του κράτους. Δεν θα διστάσω να πω ότι χάρη σε αυτό μπορούμε να καταπολεμήσουμε και τη διαφθορά. Μετά από τόσο δύσκολους μήνες εργασίας έχουμε πλέον σημαντικά αποτελέσματα. Το 2010 μειώσαμε το έλλειμμα κατά 6%. Σε χρόνο ρεκόρ, σε διάστημα μόλις ενός έτους! Είναι άνευ προηγουμένου, όχι μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Ακρόπολη είναι ασφαλής;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι μια ιδέα που είναι κάτι παραπάνω από παράλογη. Ποτέ δεν απαντούσαμε σε αυτές τις προτάσεις των ΜΜΕ, διότι δεν τις αντιμετωπίζουμε σοβαρά. Αλλά και διότι ο ελληνικός λαός πραγματικά περνά από μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο. Πρέπει να κάνουμε πάρα πολλές θυσίες. Όμως παρόλα αυτά ξεκίνησε τη μάχη για το μέλλον της Ελλάδας. Οι Έλληνες χρειάζονται σήμερα εκφράσεις αναγνώρισης γι` αυτό που κάνουν. Και αλληλεγγύη. Και σίγουρα όχι τόσο ανόητες προτάσεις, όπως η πώληση της Ακρόπολης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορούμε λοιπόν να πούμε ήδη ότι η Ελλάδα βγαίνει στην ευθεία και η κρίση οδεύει προς το τέλος;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πράξαμε πολλά, αλλά μας αναμένει ακόμη πολλή εργασία. Είμαστε έτοιμοι – και η κυβέρνηση και ο λαός, αν και η αποδοχή όλων των περικοπών και των αλλαγών δεν είναι εύκολη, διότι αυτές χωρίς εξαίρεση θίγουν τον κάθε πολίτη της Ελλάδας. Η πλειοψηφία των Ελλήνων γνωρίζει όμως ότι αυτές οι αλλαγές είναι αναγκαίες και τις στηρίζει. Πρέπει να θυμόμαστε ότι αποφύγαμε το χειρότερο σενάριο, δηλαδή την πτώχευση. Σήμερα είναι σημαντικό ότι οι Έλληνες βλέπουν φως στο τούνελ και αυτό το φως είναι ευδιάκριτο. Γνωρίζουμε ότι εάν συνεχίσουμε να ακολουθούμε αυτόν τον δρόμο μας αναμένει ένα φωτεινό μέλλον.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από πού (προέρχονται) λοιπόν οι τόσο βίαιες διαμαρτυρίες, απεργίες, διαδηλώσεις; Αδιάκοπα τέτοια νέα φθάνουν σε εμάς από την Ελλάδα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι πλήρως κατανοητό, λογικό και φυσικό. Οι Έλληνες δεν νιώθουν ευτυχείς, εξαιτίας των περικοπών και των άλλων εξοικονομήσεων. Ενώ τμήμα της κοινωνίας με αυτόν τον τρόπο επιθυμεί να εκφράσει την απογοήτευσή του και την έλλειψη ικανοποίησης. Σε εμάς η δημοκρατία είναι βαθιά ριζωμένη, όχι μόνο διότι η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου γεννήθηκε η δημοκρατία. Για τον λόγο αυτό αντιμετωπίζουμε σοβαρά τις διαμαρτυρίες. Ο καθένας έχει αναμφισβήτητο δικαίωμα να εκφράζει ανοιχτά την άποψή του. Δεν πιστεύω όμως ότι οι παρούσες διαμαρτυρίες εκφράζουν τη φωνή της πλειοψηφίας, διότι η πλειονότητα των Ελλήνων κατανοεί και έχει συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα όσων κάνει η κυβέρνηση για τις επόμενες γενιές. Θα επαναλάβω αυτό που είπα ήδη στην Ελλάδα: Προτιμώ σήμερα να αντιμετωπίσω τις διαμαρτυρίες και τις διαδηλώσεις, παρά στο μέλλον να μη μπορώ να απαντήσω στα παιδιά μου γιατί δεν πράξαμε αυτό που ήταν απαραίτητο τότε, όταν μπορούσαμε να το πράξουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς προσωπικά, αισθανθήκατε τις περικοπές;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως. Όπως κάθε μέλος της κυβέρνησης. Οι εξοικονομήσεις επηρεάζουν καθημερινά τη ζωή του κάθε πολίτη. Και τη δική μου και της οικογένειάς μου. Θεωρήσαμε ως φυσικό ότι πρέπει να μειώσουμε τους μισθούς μας και να αναζητήσουμε εξοικονομήσεις στα υπουργεία μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Ελλάδα έλαβε ένα μεγάλο δάνειο από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Είναι σε θέση να αποπληρώσει τα 110 δις. ευρώ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως και θα το αποπληρώσουμε έως το τελευταίο ευρώ, ακόμη και με τα επιτόκια. Όπως είπα ήδη, έχουμε θετικά αποτελέσματα από τη μεταρρύθμιση της οικονομίας. Τελευταία οι εταίροι μας από την ΕΕ εξέφρασαν για τον λόγο αυτό την ικανοποίηση τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε να εγγυηθείτε ότι οι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα δεν θα έχουν παρόμοια προβλήματα όπως πέρυσι; Π.χ. με την αγορά βενζίνης;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν μπορώ να διαψεύσω ότι η Ελλάδα αντιμετωπιζόταν αρνητικά το περασμένο έτος. Είμαι όμως πεπεισμένος ότι όλα τα βήματα που κάναμε θα έχουν ως αποτέλεσμα ότι παρόμοιες ιστορίες δεν θα λάβουν χώρα ξανά. Με χαροποιεί το γεγονός ότι η Ελλάδα θεωρείται στην Πολωνία ως ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Ελπίζω ότι για τους Πολωνούς θα καταστεί ο πιο δημοφιλής προορισμός. Γι` αυτό θα επιτρέψω στον εαυτό μου να προσκαλέσω τους Πολωνούς στην Ελλάδα, θα τους υποδεχθούμε με τον πιο θερμό τρόπο. Οι Έλληνες φημίζονται για τη φιλοξενία τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απεργίες, βίαιες διαδηλώσεις, ενώ τελευταία αριστεροί αναρχικοί, δέματα με εκρηκτικά που εστάλησαν σε πρεσβείες, όλα αυτά έθιξαν πολύ την εικόνα της Ελλάδας. Πως σκοπεύει η Αθήνα να αμυνθεί;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει μια νέα Ελλάδα και μια νέα εικόνα της. Εργάζεται σκληρά ώστε χάρη στις μεταρρυθμίσεις να την παρουσιάσει στον κόσμο. Η πραγματική εικόνα της Ελλάδας είναι αυτή που μπορούσε να παρακολουθήσει κανείς το 2004, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτή η Ελλάδα είναι εγγυήτρια της ασφάλειας στην περιοχή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το 2014 η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ. Φέτος η Πολωνία. Ποιες είναι οι προσδοκίες της Ελλάδας από εμάς;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι μια σημαντική περίοδος, διότι η οικονομική κρίση έπληξε όχι μόνο την Ελλάδα και δεν αποτελεί μόνο ελληνικό φαινόμενο. Έχουμε την κρίση του Ευρώ. Βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για το πως να ενισχυθεί η ΕΕ. Η Πολωνική Προεδρία θα διαδραματίσει εδώ σημαντικό ρόλο. Είμαι πεπεισμένος ότι η Πολωνία θα είναι σε θέση να προωθεί τα θέματα, για τα οποία ενδιαφέρεται στενά η Ελλάδα. Π.χ. η ενίσχυση της ΕΕ προς Ανατολάς ή η περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ με την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, για τα οποία εμείς φιλοδοξούμε να διοργανώσουμε μια Σύνοδο Κορυφής κατά τη διάρκεια της δικής μας Προεδρίας το 2014.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας μια από τις προτεραιότητες αναμένεται να είναι η ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ – Ρωσίας. Πόσο σημαντική είναι η Ρωσία για την Ελλάδα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η Ρωσία αναμφισβήτητα είναι μια σημαντική χώρα για την Ευρώπη και η ενίσχυση των σχέσεων με τη χώρα αυτή είναι προς όφελος και της ΕΕ και της Ρωσίας. Εάν έχουμε έναν ειλικρινή διάλογο με τη Ρωσία και αναζητούμε δυνατότητες συνεργασίας και πιο στενές σχέσεις με αυτή τη χώρα, τότε αυτό θα είναι ωφέλιμο για το μέλλον ολόκληρης της ηπείρου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην ιστοσελίδα του ελληνικού ΥΠΕΞ οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία χαρακτηρίζονται ως «άριστες». Τι σημαίνει αυτό;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχουμε ισχυρούς, και ιστορικούς, δεσμούς με τη Ρωσία. Τη θεωρούμε ισχυρό εταίρο. Μας ενώνει και η Ορθοδοξία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εξαιτίας αυτών των σχέσεων, σε μια από τις εκθέσεις, πριν από τρία χρόνια, η Ελλάδα χαρακτηρίσθηκε ως ο «ρωσικός δούρειος ίππος» εντός της ΕΕ…
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η Ελλάδα από παλιά είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Όλοι οι εταίροι εντός της ΕΕ τη γνωρίζουν πάρα πολύ καλά, καθώς και τις αξίες που ασπάζεται. Γνωρίζουν ότι είναι ένας εταίρος, στον οποίον μπορείς να βασιστείς. Η Ρωσία βρίσκεται στην εγγύτερη γειτονία της ΕΕ. Κοιτώντας το μέλλον, πρέπει να ενισχύουμε τις σχέσεις με τη Ρωσία. Είμαι πεπεισμένος για τα οφέλη που απορρέουν προς άπαντες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, η Ελλάδα είναι ή δεν είναι αυτός ο ίππος; Εάν μια ανάλογη έκθεση δημοσιευόταν σήμερα, ποια θα ήταν η αντίδρασή σας;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα έλεγα ότι είναι ένας πάρα πολύ απλοποιημένος συλλογισμός. Αυτά τα σλόγκαν είναι ελκυστικά για τα ΜΜΕ. Θα πω κάτι, που ενδεχομένως θα ακουστεί λίγο προκλητικά, «συνομιλήσαμε για την πώληση της Ακρόπολης». Αυτά τα σλόγκαν περί δουρείου ίππου θα τα τοποθετούσα στην ίδια κατηγορία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει ελπίδα για ένα τέλος στη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για την ονομασία αυτής της χώρας;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όταν η παρούσα κυβέρνηση αναλάμβανε την εξουσία, δήλωσε δύο πράγματα. Πρώτον, ότι έχουμε την πολιτική βούληση να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα, το επιθυμούμε, και όσο νωρίτερα συμβεί, τόσο καλύτερα. Δεύτερον, δηλώσαμε ότι υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση, δίκαια και καλή και για τις δύο χώρες. Είναι μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και ισχύ έναντι όλων. Ξεκινήσαμε και άμεσες επαφές με τα Σκόπια στο υψηλότερο επίπεδο των πρωθυπουργών, προκειμένου να λιώσουν οι πάγοι και να προσπαθήσουμε να καταλάβει ο ένας τον άλλον καλύτερα. Τάσσομαι υπέρ του διαλόγου. Αυτή η διαδικασία διαρκεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ελπίζουμε ότι οι ηγέτες στα Σκόπια θα απαντήσουν εξίσου εποικοδομητικά, όπως η Ελλάδα. Και ότι σύντομα θα υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα, διότι η Ελλάδα επιθυμεί σύντομα τα Σκόπια να καταστούν μέλος της ΕΕ. Θέλουμε να στηρίζουμε τον γείτονά μας, όμως για να μπορέσει να γίνει αυτό, πρέπει να επιλύσουμε το θέμα της ονομασίας. Είμαστε έτοιμοι, απλώνουμε το χέρι της φιλίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τη συνταγματική, όμως, ονομασία δεν θα την αποδεχθείτε.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε μια ονομασία που να περιέχει γεωγραφικό προσδιορισμό και να ισχύει έναντι όλων (erga omnes). Είναι μια πρόταση, που από την πλευρά μας εμπεριέχει μεγάλο συμβιβασμό. Όλοι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι φίλοι μας στα Σκόπια.
Filed under: Balkans, Business, culture, Economy, European Union, Government, Greece, Greek Prime Minister, history, International Relations, Media, News in Greek, Olympic Games, Poland, Politics, Religion, tourism, Turkey | Tagged: 2004, Acropoilis, Affairs, Athens, Current Affairs, Democracy, Dimitris, discussion, Droutsas, economic crisis, Economy, erga omnes, EU, Europe, European, European Union, foreign, FYROM, Greece, Greek, Interview, ISLANDS, πρόκληση, προς Ανατολάς, προσδιορισμός, προσδοκίες, προτάσεις, προτεραιότητες, προορισμός, πτώχευση, πώληση, περιφέρειες, περικοπές, πλειοψηφία, πολωνική, πολιτική, ρεαλιστές, στενές, συζητήσεις, συμβιβασμός, συνέντευξη, σχέσεις, σχέδια, σελίδα, της, τουρίστες, τουριστικός, υπουργεία, φίλοι, φιλοξενία, χρεωκοπία, Έλληνες, Ένωση, Ασφάλεια, Αγώνες, Αθήνα, Ακρόπολη, Βαρσοβία, Βαρσοβίας, Βαλκάνια, Γραφείο, Γιουγκοσλαβική, Δρούτσας, Δυτικά, ΔΝΤ, Δημήτρης, Δημήτριος Δρούτσας, Δημοκρατία, Ευρώπη, ΕΕ, Ελλάδα, Ελλάδας, Ελληνικό, Ελληνικός, Ελληνική, Ελληνική Προεδρία 2014, Εξωτερικών, Κρατική, ΜΜΕ, Μακεδονίας, Νέα, Ορθοδοξία, ΟΗΕ, Ολυμπιακοί, Πρωθυπουργοί, Πρόταση, Πρώην, Πρεσβείες, Προβλήματα, Προεδρία, ΠΓΔΜ, Πολωνική Προεδρία ΕΕ, Πολωνοί, Ρωσία, Συνεργασία, Συνομιλία, Σύνοδος Κορυφής, Σκόπια, Τύπου, Υπουργός, ΥΠΕΞ, έλλειμμα, ένταξη, απεργία, απεργίες, αποτελέσματα, απογοήτευση, αλλαγές, αλληλεγγύη, αναρχικοί, αναδιάρθρωση, γραφειοκρατία, γεωγραφικός, δέματα, δήμοι, δαπάνες, δεσμοί, δημοσιογράφος, δημοφιλής, διάλογος, διαφθορά, διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες, διεύρυνση, διοίκηση, επίσημη, επίσκεψη, επαφές, επιτόκια, εταίρος, ευρωπαϊκή, ευρώ, εφημερίδα, εκρηκτικά, εκόνα, ενέργειες, ενίσχυση, εξοικονόμηση, εξοικονομήσεις, ζήτημα, ηλεκτρονική, θυσίες, ιστοσελίδα, ισχύς, κρίση, κυβέρνηση, κυβερνητικά, λαός, μέλος, μεταρρύθμιση, νησιά, οικονομία, οικονομική, ονομασία, journalist, Katarzyna, Minister, News in Greek, newspaper, of, oικονομική κρίση, Olympic Games, Orthodoxy, Poland, Polish, Polish Presidency, Politics, presidency, Press Office Warsaw, priorities, relations, Russia, Rzeczpospolita, Security, summit, tourism, tourists, Turkey, Union, Warsaw, Western Balkans, YΠΕΞ, Zuchowicz |