Το πολωνικό κρατικό ραδιόφωνο Polskie Radio, στην εβδομαδιαία εκπομπή “Diplomatic Bag” (17/3/2011) που αναλύει από πολιτική άποψη την ευρωπαϊκή και διεθνή επικαιρότητα, μετέδωσε ρεπορτάζ με τίτλο «Η Ευρώπη φοβάται τους λαθρομετανάστες από την Βόρεια Αφρική».
Στο ρεπορτάζ εξετάζονται «οι τρόποι με τους οποίους τα κράτη του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδιαίτερα η Ιταλία και η Ελλάδα, αντιμετωπίζουν την εισροή παράνομων μεταναστών από την εξεγερμένη Βόρεια Αφρική» και ερευνάται «το ενδεχόμενο μετατροπής των αυξημένων μεταναστευτικών κυμάτων σε “Βιβλική έξοδο”».
Οι δημοσιογράφοι Monika Greszta και Alicja Baczynska επεσήμαναν ότι «έναν μήνα μετά την πολιτική αναταραχή στην Αίγυπτο, την Τυνησία, το Μαρόκο και την Λιβύη, η οποία ανέτρεψε ή υπονόμευσε τους δικτάτορες της Βόρειας Αφρικής, πολλοί στην Ευρώπη φοβούνται ότι η ήπειρος θα αντιμετωπίσει ένα γιγαντιαίο κύμα λαθρομετανάστευσης από την Βόρεια Αφρική».
Στην διάρκεια του ρεπορτάζ μεταδόθηκε συνέντευξη της προϊσταμένης του Γραφείου Τύπου, Μαρίας Μονδέλου, στην δημοσιογράφο Monika Greszta.
Στη συνέντευξη υπογραμμίστηκε αρχικά ότι “η Ελλάδα αναμένεται να πληγεί από ένα τεράστιο κύμα λαθρομεταναστών από την Λιβύη, την Τυνησία και το Μαρόκο, εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης της στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της γειτονίας της με χώρες προέλευσης λαθρομεταναστών. Η Ελλάδα δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό λαθρομεταναστών σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Το 2010 περίπου 128.000 παράνομοι μετανάστες εισήλθαν στη χώρα και τους επόμενους μήνες αναμένονται ακόμη περισσότεροι”.
Αναφέρθηκαν, στη συνέχεια, ορισμένες από τις ελληνικές θέσεις για το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι: “Θεωρούμε ότι η λαθρομετανάστευση δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, αλλά ευρωπαϊκό και διεθνές, και επομένως τα μέτρα θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκά. Γι`αυτούς τους λόγους, προσπαθούμε να πείσουμε τα κράτη μέλη να δείξουν αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Προτείνουμε, επίσης, την αναθεώρηση του Κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ» και την αναλογική κατανομή παράνομων μεταναστών μεταξύ των κρατών μελών, με βάση ορισμένα κριτήρια, όπως η οικονομική δυνατότητα και ο πληθυσμός κάθε κράτους μέλους.
Για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης από την Βόρεια Αφρική, η Ελλάδα αύξησε τα μέτρα ελέγχου στα σύνορα της με την βοήθεια της ΕΕ. Ενισχύσαμε τους αστυνομικούς ελέγχους στα εσωτερικά μας σύνορα, ώστε να αποτρέπεται η μετακίνηση των παράνομων μεταναστών σε άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και εντείναμε τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα.
Συνεργαζόμαστε, επίσης, με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φύλαξης των Συνόρων (Frontex). Από τον Νοέμβριο που ξεκίνησε η παρουσία της Frontex στην Ελλάδα, σημειώθηκαν πολύ θετικά αποτελέσματα ως προς τον αριθμό των παράνομων μεταναστών: μείωση σε ποσοστό 37% τον Νοέμβριο και σε ποσοστό 57% τον Δεκέμβριο».
Στο ρεπορτάζ αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι εξαιτίας των εξεγέρσεων, χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Μάλτα και η Ελλάδα δεν μπορούν πλέον να βασιστούν στη συνεργασία με τους ηγέτες των χωρών της Βόρειας Αφρικής για τον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης μέσω της Μεσογείου προς τις ακτές τους. Γι`αυτό, οι χώρες αυτές προσπαθούν να λάβουν έκτακτα μέτρα και να πείσουν τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ ότι η λαθρομετανάστευση δεν είναι τοπικό, αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με την υϊοθέτηση κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής.
Ο εκπρόσωπος τύπου της Frontex Michal Parzyszek, αναφερόμενος στα προβλήματα που έχουν προκληθεί στο ιταλικό νησί Lampedusa, επεσήμανε τις συνεχείς αυξομειώσεις στον αριθμό των λαθρομεταναστών που εισρέουν στο νησί, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την ένταση των περιπολιών στις ακτές της Τυνησίας.
Ο δημοσιογράφος της ιταλικής εφημερίδας Repubblica, Alberto D`Αrgenio, αναφέρθηκε στα αιτήματα της Ιταλίας για οικονομική βοήθεια από την ΕΕ (100 εκατομμύρια ευρώ) και για κατανομή του αριθμού των παράνομων μεταναστών μεταξύ των κρατών μελών.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Ελλάδα και η Ιταλία δεν θα είναι οι μόνες χώρες που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα από την αύξηση της παράνομης μετανάστευσης, καθώς οι διαδρομές των λαθρομεταναστών αλλάζουν συχνά. Τα τελευταία δύο χρόνια την μεγαλύτερη πίεση υπέστη το Αιγαίο, ενώ εξαιτίας των εξεγέρσεων στη Βόρεια Αφρική, το κέντρο βάρους μετατοπίζεται στην Κεντρική Μεσόγειο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Frontex, Michal Parzyszek, οι αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο των χωρών προέλευσης, διέλευσης και προορισμού επηρεάζουν τις επιλογές των παράνομων μεταναστών και τις διαδρομές που τελικά ακολουθούν.
Έγινε, τέλος, αναφορά στο γεγονός ότι δεν είναι στην πρόθεση όλων των λαθρομεταναστών που φθάνουν στην Ευρώπη να ζητήσουν πολιτικό άσυλο. Στις προθέσεις τους είναι, για παράδειγμα, η επανένωση με τις οικογένειες τους.
Σύμφωνα με την Gemina Ibadia, εκπρόσωπο του Οργανισμού για την Μετανάστευση, με έδρα τη Γενεύη, έμφαση θα πρέπει να δοθεί όχι μόνο σε μέτρα αποτροπής της εισόδου λαθρομεταναστών, αλλά και στην δημιουργία νόμιμων ευκαιριών εισόδου μεταναστών στην Ευρώπη, καθώς υπάρχει ανάγκη για εργαζομένους διαφόρων ειδικοτήτων, εξαιτίας του ευρωπαϊκού δημογραφικού προβλήματος. Θα πρέπει, επίσης, να εξασφαλιστούν επενδύσεις για την ανάπτυξη των χωρών προέλευσης παράνομων μεταναστών.
Η εκπομπή “Diplomatic Bag” μεταδίδεται στην αγγλική γλώσσα και είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο, όπου μπορεί να αναζητηθεί, στην πλήρη μορφή της, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.thenews.pl/radio/diplomaticbag/artykul152384.html
Filed under: Balkans, Economy, European Union, Government, Greece, Immigration, International Relations, Media, News in Greek, Politics, Turkey | Tagged: Alicia, Attache, Baczyncza, Bag, Current Affairs, diplomatic, Economy, Europe, Frontex, Greszta, Immigration, Interview, πρόβλημα, προϊσταμένη, προέλευσης, προορισμού, παράνομοι, πολωνικό, πολιτικό, ραδιόφωνο, ρεπορτάζ, συνέντευξη, σύνορα, τη, χώρες, Ένωση, Αφρική, Αίγυπτος, Αιγαίο, Βαρσοβίας, Γραφείο, Γενεύη, Δουβλίνο ΙΙ, Ευρωπαική, Ευρώπη, Ελέγχου, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κρατικό, Κανονισμός, Κεντρική, Λιβύη, Μάλτα, Μαρόκο, Μαρία, Μεσόγειος, Μετανάστευση, Μονδέλου, Οργανισμός, Συνόρων, Τυνησία, Τύπου, Υπηρεσία, Φύλαξης, άσυλο, έκτακτα, έλεγχος, αστυνομικοί έλεγχοι, αύξηση, αλληλεγγύη, ανάπτυξη, βόρεια, βοήθεια, για, δημοσιογράφος, δημογραφικό, διέλευσης, διαδρομές, ε υρωπαϊκό, επενδύσεις, ευκαιρίες, εκπρόσωπος, εκπομπή, εξεγέρσεις, κατανομή, λαθρομετανάστες, λαθρομετανάστευση, μέτρα, μετανάστες, μείωση, νότος, νόμιμες, οικονομική, Lampedusa, Maria, MICHAŁ, Mondelou, Monika, News in Greek, Office, Parzyszek, Politics, Polskie, Press, radio, Repubblica, Warsaw |