• Photos from Greece

    Events of Press Office

    Click to go to Events of Press Offce site















PM George Papandreou at the EU Eastern Partnership Summit (Warsaw, 29-30/9/2011)

Prime Minister George Papandreou attended the EU Eastern Partnership Summit, held in Warsaw on September 29-30.
Addressing the summit, Papandreou urged his European partnersto explore ways of institutional cooperation that would help promote stability and prosperity in both the eastern and southern zones of the European Neighbourhood Policy.

Papandreou proposed that the summit establish a small number of realistic and shared short-term and long-term targets, especially in areas of heightened interest that had a tangible impact on citizens, such as mobility, visas, tourism and energy.
“We will then be able to focus on their effective implementation for our mutual benefit,” he said, adding that too ambitious a programme could become counter-productive.
Η Σύνοδος για την Ανατολική Εταιρική Σχέση πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της Πολωνικής Προεδρίας της ΕΕ.
Στη Σύνοδο συμμετείχαν εκπρόσωποι 33 χωρών, μεταξύ των οποίων τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και οι έξι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και του Νοτίου Καυκάσου: Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία και Λευκορωσία. Την Ευρωπαϊκή Ένωση  εκπροσώπησαν οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Jerzy Buzek, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jose Manuel Barroso και η ύπατη εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας, Catherine Ashton.
Η Ανατολική Εταιρική Σχέση (ΑΕΣ) αποτελεί ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που αφορά στη συνεργασία των προαναφερθέντων 6 χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.
Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Στο περιθώριο του δείπνου εργασίας στις 29 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είχε συνομιλίες με τους πρωθυπουργούς της Γαλλίας Francois Fillon, της Ισπανίας Jose Zapatero, της Πορτογαλίας Pedro Coelho, της Ιρλανδίας Enda Kenny, της Εσθονίας Andrus Ansip με την γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel, με τον αντιπρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης, Nicholas Clegg, με τους Προέδρους της Ουκρανίας Viktor Yanukovich, και της Γεωργίας Mikheil Saakashvili.
Στις 29 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός είχε, επίσης, συνάντηση με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ilham Aliyev, με τον οποίο συζήτησε ενεργειακά και οικονομικά θέματα, καθώς και εθνικά θέματα, όπως το Κυπριακό.
Στο περιθώριο της Συνόδου στις 30 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy, με τον οποίο συζήτησε μεταξύ άλλων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την υλοποίηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.
Συναντήθηκε, επίσης, με την πρωθυπουργό της Σλοβακίας Iveta Radicova. 
Τα κυριότερα σημεία της εισήγησης του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στο δείπνο εργασίας των εθνικών αντιπροσωπειών έχουν ως εξής:
“Είναι γεγονός ότι φέτος η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάστηκε να εστιάσει την προσοχή της σε άλλες γειτονικές περιοχές, κυρίως στο Νότο, λόγω των ιστορικών και ευρείας εμβέλειας εξελίξεων που σημειώθηκαν εκεί.
Αυτό παραμένει μια ανάγκη και μια μεγάλη πρόκληση και, συνεπώς, οι ευρύτεροι στρατηγικοί στόχοι της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας απαιτούν παράλληλα περαιτέρω διερεύνηση των προοπτικών και των δυνατοτήτων της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, όπου έχουμε ήδη επενδύσει σημαντικά.
Θα ήθελα να συγχαρώ την Πολωνική Προεδρία για την παρούσα πρωτοβουλία και προσπάθεια, για συνολική προσέγγιση των ζητημάτων που έχουν τεθεί.
Πρώτον, πρέπει να αναγνωρίσουμε τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί, από το 2009, στις σχέσεις της Ε.Ε. με τους Ανατολικούς Εταίρους μας, παρά τις αντιξοότητες.
Μετά τη Διακήρυξη της Πράγας για την Ανατολική Εταιρική Σχέση, πριν από δύο χρόνια,  προχωρήσαμε στις διαπραγματεύσεις για τις Συμφωνίες Σύνδεσης και τις Σφαιρικές και σε Βάθος Ζώνες Ελευθέρων Συναλλαγών (DCFTA), με εντυπωσιακή πρόοδο σε μερικές περιπτώσεις.
Σημαντική πρόοδος έχει επιτελεστεί, επίσης, στη διευκόλυνση χορήγησης θεωρήσεων και στην απελευθέρωση των διαδικασιών, προοιωνίζοντας θετικά το μέλλον.
Στο πολυμερές επίπεδο, επισημαίνουμε τους τέσσερις θεματικούς άξονες: τις εμβληματικές πρωτοβουλίες, τη Διευκόλυνση υπέρ των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, την EURONEST και το Φόρουμ για την Κοινωνία των Πολιτών.
Η Ανατολική Εταιρική Σχέση βοήθησε όλες τις χώρες να πλησιάσουν περισσότερο την Ε.Ε. Φυσικά, τα αποτελέσματα διαφέρουν, ανάλογα με τις συνθήκες και τη βούληση του κάθε εταίρου, στο μέτρο που κάθε χώρα προχωράει με το δικό της ρυθμό.
Συνεπώς, πιστεύω ότι ήλθε η στιγμή για την Ανατολική Εταιρική Σχέση να επιταχύνει το ρυθμό της και να κάνει ένα σημαντικό, ποιοτικό βήμα προόδου.
Φυσικά, όλες αυτές οι πρωτοβουλίες πρέπει να συνεχιστούν και να αναπτυχθούν με ανανεωμένο σθένος, ενώ οι εταίροι μας πλησιάζουν όλο και περισσότερο την Ε.Ε., τις αξίες και τους κανόνες της.
Το λιγότερο που περιμένουμε από τη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας, είναι να στείλει ένα κοινό, ισχυρό και στραμμένο στο μέλλον πολιτικό μήνυμα, που θα μπορέσει να παροτρύνει τους εταίρους μας να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις.
Η ανανεωμένη πορεία της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης θα ενισχυθεί από τη νέα Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας (ΕΠΓ), που επικυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου 2011, και από τη σημασία που αποδίδει στην οικοδόμηση της δημοκρατίας, της βιώσιμης κοινωνικό-οικονομικής ανάπτυξης και της ενδυνάμωσης της Κοινωνίας των Πολιτών.
Στο πλαίσιο της ΕΠΓ, με βάση την αρχή «more for more», οι Ανατολικοί Εταίροι θα αποκομίσουν μεγαλύτερα οφέλη, λαμβάνοντας τεχνική βοήθεια, αν οι επιδόσεις τους είναι καλύτερες, π.χ. στις DCFTA.
Εξίσου σημαντική είναι η ανάπτυξη της τομεακής συνεργασίας, κυρίως σε ζωτικούς τομείς όπως η ενέργεια, ιδιαίτερα μέσα από την Ενεργειακή Κοινότητα, στην οποία ήδη ανήκουν η Ουκρανία και η Μολδαβία.
Υπάρχει επίσης πρόβλεψη για την υποστήριξη της Κοινωνίας των Πολιτών, με τη δημιουργία της Διευκόλυνσης υπέρ της Κοινωνίας των Πολιτών και ενός Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Δημοκρατίας (European Endowment for Democracy), καθώς και με τη διεύρυνση της συμμετοχής των εταίρων στα προγράμματα και τους Οργανισμούς της Ε.Ε.
Για να δοθεί νέα ώθηση στην Ανατολική Εταιρική Σχέση, η Σύνοδος Κορυφής της Βαρσοβίας θα πρέπει να επικεντρωθεί σε μικρό αριθμό ρεαλιστικών και ουσιαστικών στόχων και πρωτοβουλιών, εκπονώντας έναν οδικό χάρτη υλοποίησης αυτών, μέχρι την επόμενη συνάντησή μας, το δεύτερο εξάμηνο του 2013.
Ανάμεσα σε αυτούς τους στόχους αναφέρουμε, για παράδειγμα, τη σημαντική προώθηση στη διαδικασία απελευθέρωσης των θεωρήσεων, σύμφωνα φυσικά με αυστηρές προϋποθέσεις και κατά περίπτωση, ανάλογα με τα στοιχεία της κάθε υπόθεσης.
Η εμπειρία του παρελθόντος (π.χ. Δυτικά Βαλκάνια) καταδεικνύει ότι μια τέτοια διαδικασία, αν παρακολουθείται με τη δέουσα προσοχή, όχι μόνο θα γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής, πράγμα που από μόνο του είναι σημαντικό για την Ανατολική Εταιρική Σχέση, αλλά μπορεί επίσης να ενεργήσει ως σημαντικός καταλύτης αλλαγών.
Η Σύνοδος Κορυφής οφείλει, επίσης, να επαναβεβαιώσει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ε.Ε. για την περιοχή, αναγνωρίζοντας ορισμένες ευρωπαϊκές προσδοκίες, οράματα και επιλογές των εταίρων μας.
Ελπίζω ότι θα δούμε αυτές τις προσδοκίες κάτω από εντελώς διαφορετικό πρίσμα, όταν τελικά ξεπεραστούν οι δυσκολίες, οι τεράστιες προκλήσεις, η πρωτοφανής σημερινή ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομική και κοινωνική κρίση.
Σήμερα, λοιπόν, ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για να αντιμετωπίσουμε μαζί αυτή την ύφεση, προωθώντας τη βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη.
Ας επαναλάβουμε τη δέσμευσή μας για εμβάθυνση της οικονομικής μας ενοποίησης και της πραγματικής μακροπρόθεσμης προοπτικής πλήρους συμμετοχής των Εταίρων μας στην εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
 
Advertisement