• Photos from Greece

    Events of Press Office

    Click to go to Events of Press Offce site















Συνέδριο Εθνικής Τράπεζας Πολωνίας (Βαρσοβία, 21-22/10/2011) – Συμμετοχή της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου

Η Εθνική Τράπεζα Πολωνίας, στις 21 και 22 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της Πολωνικής Προεδρίας της ΕΕ, διοργάνωσε συνέδριο με θέμα «Προς μια περισσότερο ολοκληρωμένη και σταθερή Ευρώπη – Προκλήσεις ενώπιον της Ευρωζώνης και της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης».
Στο συνέδριο συμμετείχε η υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία ήταν ομιλήτρια στις 22 Οκτωβρίου στην συζήτηση panel με θέμα «Η ιστορία και οι προοπτικές της ΟΝΕ πέρα από την οικονομική διάσταση».
Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Jacek Saryusz – Wolski, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και εισηγητής ο Mario Monti, πρώην επίτροπος της ΕΕ και πρόεδρος του πανεπιστημίου Bocconi. Στη συζήτηση συμμετείχαν, επίσης, ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Princeton, Harold James, ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Ruud Lubbers, και ο πρόεδρος του “Intelligence Capital Ltd” και καθηγητής του “Caribbean Policy Research Institute”, Avinash Persaud.
Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας της υπουργού Α. Διαμαντοπούλου έχουν ως εξής:
Η υπουργός τόνισε ιδιαίτερα το έργο και τους στόχους που έχει επιτύχει κατά τους τελευταίους 18 μήνες η Ελληνική Κυβέρνηση και αναφέρθηκε αναλυτικά στους οικονομικούς δείκτες, που καταδεικνύουν την επιτευχθείσα μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Στη συνέχεια, υπογράμμισε τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, που έχουν γίνει στην Ελλάδα, όπως π.χ. στο συνταξιοδοτικό,  την τοπική αυτοδιοίκηση, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων κ.α.
Σημείωσε με έμφαση ότι σε μια δημοκρατική χώρα τέτοιου βάθους και εύρους μεταρρυθμίσεις δεν είναι εύκολες, καθώς απαιτούν χρόνο για να πεισθεί η κοινωνία για την αναγκαιότητά τους, αλλά και να προσαρμοσθεί σε αυτές. Ωστόσο, ο χρόνος, τρέχει διαφορετικά στην πολιτική από ό,τι για τις αγορές. 
Αυτό που  ευρίσκεται τώρα στο φιλοσοφικό και πολιτικό πυρήνα της ΕΕ και τις κρίσης της ευρωζώνης, υπογράμμισε, είναι ότι απαιτείται από εκλεγμένους σε εθνικό επίπεδο ηγέτες να λάβουν αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να βρουν λύσεις για ευρωπαϊκά προβλήματα, λύσεις που εν πολλοίς αφορούν άλλους λαούς.
Είναι απαραίτητο πλέον να στραφούμε προς μια πολιτικά περισσότερο ενοποιημένη Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της ανάδειξης διά εκλογής Ευρωπαϊκής ηγεσίας. 
Η υπουργός απέρριψε την ιδέα εξόδου της Ελλάδας ή και άλλων δύο ή τριών κρατών-μελών ΟΝΕ από την Ευρωζώνη, υπεραμυνόμενη της εξεύρεσης ευρωπαϊκής λύσης. Τόνισε ακόμη, ότι, με βάση εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών, το οικονομικό κόστος για Ευρωπαίο πολίτη αδύναμης οικονομικά χώρας από την έξοδο κράτους μέλους από την Ευρωζώνη, θα ανέλθει στα 11.500 ευρώ για το πρώτο έτος και 4.000 ευρώ για το δεύτερο. Το αντίστοιχο κόστος, για  κάθε πολίτη ισχυρής οικονομικά χώρας, θα ανέλθει στις 3.000-4.000 ευρώ για το πρώτο έτος.
Πέρα από το οικονομικό κόστος που θα επέφερε η πιθανή έξοδος ενός κράτους- μέλους από την ευρωζώνη, το πολιτικό κόστος για την ΕΕ θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο, ανέφερε η υπουργός, δεδομένου ότι η δύναμη και ο ισχυρός ρόλος, που διαδραματίζει η ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο, θα μειωνόταν σε ανυπολόγιστο βαθμό και θα προκαλούσε κοινωνικό-οικονομικές εσωτερικές αναταράξεις εντός ΕΕ.
Είναι πολύ σημαντικό, ανέφερε η υπουργός, η ΕΕ να κινείται προσεκτικά βήμα-βήμα, διότι στην ουσία εν τέλει έχει να κάνει με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.
Παράλληλα, στους συμμετέχοντες στο συνέδριο διατέθηκε ενημερωτικό υλικό της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης για τις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης κατά την διετία 2010-2011 και για τα σημαντικότερα αποτελέσματά τους.
Στην εισήγησή του, ο Mario Monti υπογράμμισε αρχικά τον επιτυχή τίτλο του συνεδρίου, ο οποίος συνδέεται με το όραμα της Πολωνίας για την Ευρώπη, δηλαδή την ανάπτυξη μέσω της ολοκλήρωσης.
Συμφώνησε με τις απόψεις που διατύπωσε ο Jean-Claude Trichet στον χαιρετισμό του κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, όπου τόνισε ότι πρόκειται για μια τεράστια κρίση των οικονομιών εντός της ευρωζώνης, αλλά όχι για μία κρίση του ευρώ. Εκτιμά και ό ίδιος ότι η κρίση αποτελεί μία κρίσιμη συγκυρία, αλλά όχι μοιραία, και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μία γρήγορη ρυθμιστική λύση.
Θεωρεί ότι μία από τις μεγαλύτερες επιπτώσεις της κρίσης θα είναι η διαίρεση μεταξύ των Ευρωπαίων. Αναφέρθηκε σε ενδεικτικά παραδείγματα, όπως οι άκοσμες αναφορές εφημερίδων για την Ελλάδα και η επανεμφάνιση ακροδεξιών συμβόλων σε πρόσφατες διαδηλώσεις στην Ευρώπη, προκειμένου να αποδείξει την επιστροφή σε στερεότυπα, όπως η διαίρεση ανάμεσα σε βορρά και νότο της Ευρώπης.
Τόνισε, τέλος, ότι δεν είναι αντίθετος σε μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων, ανησυχεί ωστόσο για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η πεποίθηση κάθε κράτους ότι ανήκει στην κατηγορία της πρώτης ταχύτητας.
Ο Harold James έκανε κυρίως μία ιστορική αναδρομή στην ΟΝΕ, σχολιάζοντας τα δύο κύματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, την δεκαετία του `50 και του `90, και τόνισε την ανάγκη για περισσότερο δημοκρατικές διαδικασίες στην ΕΕ.
Ο Ruud Lubbers σχολίασε τις επιπτώσεις που προέκυψαν από την θεωρία ότι δεν χρειάζονται ρυθμίσεις, καθώς η αγορά θα επιβάλει ρυθμίσεις στον εαυτό της. Πρότεινε την ανανέωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και την ανάγκη να υπάρξουν θετικά σημάδια οικονομικής ανάπτυξης, μέσα από την προώθηση νέων τεχνολογιών και νέων επενδύσεων και την ενίσχυση της πράσινης ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στη Βαρσοβία, η υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου είχε χθες συνάντηση με την πολωνή υπουργό Ανώτατης Εκπαίδευσης και Επιστημών, Barbara Kudrycka, με την οποία συζήτησε θέματα που αφορούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς και θέματα ελέγχου ποιότητας στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση μέσα από τις διαδικασίες δικαιόχρησης.
Η υπουργός συναντήθηκε, επίσης, με την καθηγήτρια του τμήματος Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Βαρσοβίας, Malgorzata Borowska.

Advertisement