Το διμηνιαίο περιοδικό οινολογίας «Czas Wina» (τεύχος Φεβρουαρίου – Μαρτίου), υπό τον τίτλο «Ελλάδα – Η παράδοση της ποικιλίας», δημοσιεύει αφιέρωμα 23 σελίδων (έγχρωμο εξώφυλλο και 22 σελίδες κειμένου) στην ελληνική οινολογία και γαστρονομία, με εκτενείς αναφορές στον ελληνικό πολιτισμό, το οποίο επιμελήθηκαν οι Wojciech Gogolinski και Anna Miodonska.
Εισαγωγικά, με τίτλο «Ζωή αλά ελληνικά», τονίζεται ότι η Ελλάδα είναι «ένα πανάρχαιο κράτος, η κοιτίδα του ευρωπαϊκού πνεύματος και της δημοκρατίας, αν και στην σημερινή εποχή διατηρεί περισσότερο βυζαντινά χαρακτηριστικά. Γεμάτη από χρώματα, γεύσεις και ομορφιές, αν και βυθισμένη στην κρίση. Η Ελληνική Δημοκρατία θεωρείται κληρονόμος της αρχαίας Ελλάδας. Μερικές χιλιάδες χρόνια ιστορίας και μια ιδιαίτερα πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Λίκνο του δυτικού πολιτισμού, γενέτειρα της δημοκρατίας, της φιλοσοφίας, των Ολυμπιακών Αγώνων. Βασίλειο για την γαστρονομία και το φαγοπότι. Πατρίδα των ελάχιστα εκτιμημένων ή ελάχιστα γνωστών ελληνικών κρασιών. Ήρθε η ώρα να το αλλάξουμε!».
Dwumiesięczny magazyn „Czas Wina” (nr 1 / luty-marzec 2012) publikuje pod tytułem „GRECJA – Tradycja różnorodności” 23-stronnicową serie artykułów na temat greckiej enologii i gastronomii, umieszczając również obszerne informacje na temat greckiej kultury. Materiał został opracowany przez Wojciecha Gogolińskiego i Anna Midońską.
„Republika Grecja jest uważana za spadkobierczynie starożytnej Grecji. To kilka tysięcy lat historii i przebogate dziedzictwo kulturowe. Kolebka całej cywilizacji zachodniej, miejsce narodzin demokracji, filozofii, igrzysk olimpijskich. To również królestwo dobrej kuchni i biesiadowania. Ojczyzna niedocenionych lub słabo znanych greckich win. Trzeba ten stan zmienić:
Więcej: http://czaswina.pl/archiwum/55/czas-wina-nr-55
Σε άρθρο με τίτλο «Κληρονόμοι της αρχαιότητας» περιγράφεται η πολιτική και επαγγελματική σταδιοδρομία του δημάρχου Θεσσαλονίκης και οινολόγου Γιάννη Μπουτάρη, ενώ σε άρθρο με τίτλο «Η παράδοση της ποικιλίας» αναλύεται η εξέλιξη της οινολογίας στην Ελλάδα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και παρουσιάζονται ποικιλίες ελληνικών κρασιών (ασύρτικο, αγιωργίτικο, ξινόμαυρο, μαλαγουζιά).
Σε συνέντευξη με τον Περικλή Διάκο, διευθυντή εξαγωγών της εταιρείας Τσάνταλη, προβάλλονται κρασιά της οινοποιίας Τσάνταλη και το γνωστό για την παραγωγή κρασιού και τσίπουρου, χωριό Ραψάνη.
Το άρθρο με τίτλο «Μια χώρα για τις αισθήσεις» προβάλλει «τις απλές, αλλά εξαίσιες και αρωματικές γεύσεις» της ελληνικής κουζίνας και τα προϊόντα που κυριαρχούν στα ελληνικά πιάτα.
Με τίτλο «Δημοκρατία μοναχών» δημοσιεύεται αφιέρωμα στο Άγιο Όρος και στην εκμετάλλευση των αμπελώνων της περιοχής από την οινοποιία Τσάνταλη.
Τέλος, σε συνέντευξη, με τίτλο «Το σπίτι μας ήταν πάντοτε χωρίς μυστικά», που παραχώρησαν οι Andrzej και Maja Sikorowski (πατέρας και κόρη), μουσικοί ελληνικής καταγωγής στην Κρακοβία, γίνεται αναφορά στις ελληνικές παραδόσεις, μεταξύ αυτών και οι γαστρονομικές, που τηρεί η οικογένεια.
Η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού μπορεί να αναζητηθεί στην διεύθυνση:
http://czaswina.pl/archiwum/55/czas-wina-nr-55
Σημειώνουμε ότι το Γραφείο Τύπου συνεργάστηκε με τους εκδότες του περιοδικού, στους οποίους παρείχε ψηφιακές φωτογραφίες.
Filed under: Archaeology, Art, Bilateral relations GREECE - POLAND, culture, Customs, Food, Greece, history, Nature, Religion, tourism | Tagged: agiorgitiko, Andrzej Sikorowski, archeology, Art, asyrtiko, Bilateral relations GREECE - POLAND, culture, Customs, Czas Wina, enologia, Food, gastronomia, greckie wina, Greece, historii starożytnej Grecji, history, ποικιλίες, πολιτισμός, φιλοσοφία, Αγιον Ορος, Δημοκρατία, Ελλάδα, Ελληνική Δημοκρατία, Ολυμπιάδα, Ολυμπιακοί Αγώνες, Περικλής Διάκος, Ραψάνη, Τσάνταλης, αρχαία Ελλάδα, ασύρτικο, αγιωργίτικο, αμπελώνες, γαστρονομία, ελληνικά προϊόντα, ελληνικά πιάτα, ελληνικά κρασιά, ελληνική κουζίνα, ιστορία, κρασί, κληρονομιά, μαλαγουζιά, ξινόμαυρο, οινοποιία, kultura, Maja Sikorowska, malagouzia, Music, Nature, News in Greek, oινολογία, Rapsani, religion, szczepy, tourism, Tsantalis, winnice, wino, xynomavro |